שווי עיסקאות הנדל"ן בעולם ב2012 עומד על 870 מיליארד דולר
שווי העסקאות אמנם היה נמוך מהשיא שנרשם לפני חמש שנים, אך המספרים מעודדים בהחלט ונרשמת עלייה מתמדת. משתלם לרכוש נדל"ן.
מאת: דוד רפאל
חרף המשברים הרבים, מנתונים שפורסמו לאחרונה בעולם ובשבוע שעבר באתר גלובס עולה כי שווי העסקאות מניב סכומים מרשימים, אמנם נמוכים בכ-30% מהשיא שנרשם לפני כחמש שנים, אך בהחלט מספרים מרשימים. כמחצית מכל הסכום הגיע ממזרח אסיה. מדובר בעלייה של 4% מאשר בשנה החולפת. נתונים אלה פורסמו באדיבות מחקר הנדל"ן שנערך לא מזמן. בשנתיים האחרונות אנו שמים לב ליציבות בהתחשב בשערי המטבעות השונים.
התשואה ירדה בשיאו של המשבר כאשר הכסף הגדול ברח לטובת נכסים שעשו רושם כמניה בטוחה. התשואות האפסיות הביאו משקיעים שחיפשו לרכוש נדל"ן שיניב להם פירות. בשוק הנדל"ן בארה"ב בניין משרדים הניב תשואה של כמעט 7% לעומת פחות מ-2% במקרה של אג"ח אוצר ארה"ב, כך שנוצר מרווח של 5%.
נדגיש כי כאשר מחיר החוב הממשלתי מצוי בשפל, המשקיעים מקבלים לרוב עלויות מימון נמוכות, אך חובה להזכיר כי שיעורי המימון כמעט ואינם בנמצא. במזרח אסיה ממוקם שוק הנדל"ן הגדול בשנה החולפת. כמעט מחצית מכל דור שהושקעו בעסקת נדל"ן בעולם הגיעו מהמזרח. סדר גודל העסקאות הגיע לסכום של 423 מיליארד דולר. החלק העיקרי מהסכום מגיע מעסקאות מקרקעין בסין באמצעות חכירה ארוכת טווח וקבלת זכויות בנייה ואלו שטחים אשר מיועדים לבנייה למגורים ולנדל"ן מסחרי. בשנת 2012 נותבו לעסקאות אשר מערבות מגרשים כ-280 מיליארד דולר אשר יותר משני שליש השקעות הנדל"ן במזרח אסיה ו-32% מהשקעות הנדל"ן בעולם.
אם ננכה את רכיב המסחר במקרקעין השוק האמריקאי הוא הגדול והנזיל בעולם. נפח העסקאות שנסגרו בארה"ב בשנה החולפת הוא 283 מיליארד דולר. הרבעון האחרון בשנה היה חזק במיוחד ובמסגרתו החליפו ידיים נכסים בשווי של 98 מיליארד דולר, נתון שלא נרשם מזה כחמש שנים. אמריקאים בעלי אמצעים חשו צורך במימוש נכסים טרם העלאת שיעור המס על רווחי ההון.
מחירי הנכסים המניבים בארה"ב רשמו עלייה של כ-6% ובהתאם התשואות רשמו ירידה של 25 נקודות בסיס. טווח המחירים רחוק כעת רק ב-20% מהשיא. במנהטן המחירים קרובים יותר לשיא ומיד אחריה ניצבים ארבעת רובעיה הנוספים של העיר שנמצאים במרחק של 4% בלבד מהשיא. יעדי השקעה אטרקטיביים כמו סיאטל, יוסטון דאלאס ואוסטין, שיגקו כמובן, פיניקס אשר באריזונה ולאס וגאס.
פיגור בהחזרי הלוואות לנדל"ן נרשם במחזור העסקים האחרון, בהיקף של 394 מיליארד דולר. התאוששותו של השוק האמריקאי באה לידי ביטוי בכך שברבעון הסוגר את השנה נרשם השיעור הנמוך ביותר של חוב כאשר רק 4 מיליארד דולר הלוואת הפכו לחוב בעייתי.
דוד רפאל – דוד רפאל הוא יזם נדל"ן בעלים של קבוצת רפאל נדל"ן
טל.: 8058*
אתר הבית: http://www.refaelnadlan.co.il